Lajčák ukončil návštevu USA stretnutím s mimovládkami a krajanmi

27.07.2012 Celý región

Washington 26. júla (TASR) - Stretnutím s predstaviteľmi Národnej bezpečnostnej rady (NSC), so zástupcami mienkotvorných mimovládnych organizácií a krajanmi žijúcimi v USA ukončil dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák návštevu Spojených štátov. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Hlavnými témami diskusie ministra Lajčáka so zástupcami americkej Národnej bezpečnostnej rady boli situácia v Afganistane, úloha a postavenie NATO po summite v Chicagu vrátane jeho ďalšieho rozširovania, kríza v eurozóne, vzťahy medzi EÚ a USA, ako aj perspektíva krajín západného Balkánu a Východného partnerstva.

Šéf slovenskej diplomacie ubezpečil amerických partnerov, že Slovensko je spoľahlivým spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie, dôkazom čoho je aj pôsobenie SR v misii ISAF v Afganistane. "Tento postoj má podporu v Národnej rade SR naprieč politickým spektrom," zdôraznil minister. Obe strany podporili politiku otvorených dverí v rámci Severoatlantickej aliancie a zhodli sa, že ďalší summit by mal byť rozširovací.

Americkí partneri sa vzhľadom na predchádzajúce diplomatické skúsenosti ministra Lajčáka zaujímali o jeho názor na situáciu na západnom Balkáne a v krajinách Východného partnerstva.

Miroslav Lajčák sa tiež stretol s predstaviteľmi kľúčových amerických mimovládnych organizácií vrátane Atlantic Council of the United States, US Institute for Peace, German Marshall Fund, International Crisis Group či National Democratic Institute. V rámci diskusií sa venovali zahranično-politickým otázkam s dôrazom na západný Balkán a Východné partnerstvo. Americkí partneri ocenili aktivity slovenskej diplomacie v uvedených regiónoch.

Na záver svojej návštevy sa šéf slovenskej diplomacie tradične zišiel aj so zástupcami krajanskej komunity, ako aj s členmi spolku Priatelia Slovenska. Informoval ich o aktivitách vlády zameraných na spoluprácu s krajanmi žijúcimi v zahraničí. "O tom, že vláda venuje tejto otázke osobitnú pozornosť svedčí nielen jej programové vyhlásenie, ale aj skutočnosť, že krajanská agenda prešla pod gesciu podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí," povedal prítomným Lajčák. Zároveň vyjadril svoje odhodlanie presadzovať aktivity smerujúce k podpore kultúry, jazyka a tradícií Slovákov žijúcich v zahraničí.
 

Vyberte región